Nový veľvyslanec USA v SR chce byť advokátom amerických investícií na východe

13.09.2005 Prešov

Prešov 13. septembra (TASR) - Advokátom amerických investícií na východnom Slovensku chce byť nový veľvyslanec USA na Slovensku Rodolphe M. Vallee. Povedal t...
Prešov 13. septembra (TASR) - Advokátom amerických investícií na východnom Slovensku chce byť nový veľvyslanec USA na Slovensku Rodolphe M. Vallee. Povedal to dnes pred novinármi v Prešove po rokovaní s predstaviteľmi tunajšej samosprávy.

Ako priznal, jeho terajší prvý viacdenný mimobratislavský pobyt na Slovensku je zatiaľ \"zdvorilostný\", ešte neprišiel s \"konkrétnym programom\". Každopádne však podľa neho východné Slovensko potrebuje ekonomickú podporu. Pokúsi sa nájsť odpoveď na to, ako ju realizovať. S vedením prešovskej radnice sa zhodol na dôležitosti skvalitňovania dopravného systému, dokončovania výstavby ciest. \"Ide o to, aby sa prostredie pre zahraničných investorov, ktoré sa už čiastočne vytvorilo, ďalej zlepšovalo, \" konštatoval.
O tom, že to nový veľvyslanec v tejto oblasti myslí vážne, svedčí aj fakt, že bol s ním na návšteve ekonomický radca americkej ambasády William Laitinen.
Vallee tiež informoval, že sa dnes v Prešove stretol s troma predstaviteľmi rómskej komunity, a to preto, aby od nich počul o problémoch, ktoré trápia Rómov v Prešove. Naznačil tiež, že v rozhovore s predstaviteľmi samosprávy sa dotkol problematiky bytov v lokalite zvanej Stará tehelňa. Bývajú v nich v drvivej väčšine Rómovia a táto segregácia nie je najlepšia. Podľa diplomata najlepší spôsob ako riešiť problémy spolužitia komunít je \"spolupráca, vzdelávanie, vzájomné pochopenie, \" pokračovanie v pozitívnom úsilí na všetkých úrovniach.
Nový veľvyslanec chce veľa cestovať po Slovensku, čo vysvetlil faktom, že v Bratislave žije len 10 percent z celkového počtu obyvateľstva SR.
To, čo ho najviac za krátky pobyt na Slovensku potešilo, sú prejavy ľudského pochopenia pre tragédiu, aké postihla južné štáty USA v dôsledku vyčíňania hurikánu. Veľvyslanec povedal, že po ceste na východné Slovensko sa zastavil v Šahách a dostal šek na 20 tisíc Sk. Bolo to podľa neho veľmi milé.
 

Vyberte región